« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu » Pardia järjestönä » Lyhyt katsaus historiaan

Pardian tarina

Perustettu vuonna 1976

Julkisten alojen ammattijärjestö STTK-J perustettiin 2. huhtikuuta 1976. Perustajina olivat Suomen Teknisten Toimihenkilöjärjestöjen Keskusliitto STTK, Valtion Teknillisten Keskusliitto VTK ja Kuntien Teknillisten keskusliitto KTK.

 

Nykymuotoinen STTK-J / Palkansaajajärjestö Pardia aloitti toimintansa vuonna 1993

Pardia tunnettiin aiemmin nimellä STTK-J. Nykymuotoisen Pardian perusta on vuodelta 1993, jolloin päätettiin osana STTK:n julkisen sektorin uudelleen järjestelyjä, että STTK-J keskittyy valtionsektorin edunvalvontaan.

 

Mikko Mäenpää puheenjohtajaksi

Mikko Mäenpää aloitti vuonna 1993 STTK-J:n päätoimisena puheenjohtajana. Sitä ennen hän oli toiminut luottamustoimisena puheenjohtajana vuosina 1992–1993. Mäenpään puheenjohtajuus jatkui vuoteen 1999 asti.

Vuonna 2000 hänet valittiin STTK:n puheenjohtajaksi.

Kuva: Lehtikuva / Soile Kallio

 

Matti Krats puheenjohtajaksi

Vuonna 1999 Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtajaksi valittiin Matti Krats. Hän toimi tehtävässään vuoteen 2005 saakka.
 

 

Nimenmuutos

STTK-J:n nimi vaihtui Palkansaajajärjestö Pardiaksi vuonna 2000. Uusi nimi saatiin kilpailun kautta. Kilpailun tavoitteena oli löytää nimi, joka kuvaisi järjestöä entistä paremmin.

Voittajanimeä ehdotti TTT:läinen pääluottamusmies Jyrki Reimavuo. Hän kehitteli nimen sanayhdistelmän pohjalta.

Pardia tarkoittaa järjestöä, jonka toiminta perustuu työelämän tasa-arvoon (Par) ja läpileikkaukseen (Dia) työmarkkinakentästä ja yksittäisistä työyhteisöistä.
 

 

Vuonna 2003 lippua naulaamassa olivat Leena Tuikkanen (vas.), Kyösti Varis, Matti Vanhanen, Mirja Nieminen, Mikko Mäenpää ja Aki Nieminen.

 

Uusi graafinen ilme

Pardian lippu naulattiin juhlallisesti 4.11.2003 edustajakokouksessa. Tilaisuudessa oli mukana myös pääministeri Matti Vanhanen. Itseoikeutettuna naulaajana toimi graafikko Kyösti Varis, joka oli suunnitellut kokouksessa julkistetun Pardian uuden graafisen ilmeen.

Pardian merkki symboloi puhuttelevasti arkipäivän työtä ammattijärjestössä. Pardian merkki on kuin pala sarjakuvaa: pöydässä istuvat neuvottelevat osapuolet ja prosenteista on kyse.

Kuva: Antero Aaltonen

 

Muutto isoon toimistoon

Vuonna 2005 uusi toimintamalli johdatti Pardian ja sen jäsenjärjestöjen henkilökunnan isoon yhteiseen toimistoon Pasilaan. Sitä ennen Pardialla oli hyvin pieni toimisto Helsingin Pohjoisrannassa ja liitoissa isommat toimistot.

Vuoden 2005 muuton jälkeen Pardian toimistossa on työskennellyt noin 40 henkilöä.

 

Antti Palolasta Pardian puheenjohtaja

Vuonna 2005 Antti Palola valittiin Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtajaksi. Hän toimi tehtävässään 23.10.2013 asti.

 

Puheenjohtajaksi Niko Simola

Niko Simola valittiin Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtajaksi 23.10.2013. Sitä ennen Simola työskenteli Pardian neuvottelupäällikkönä.

Kuva: Antero Aaltonen

Pardia liittyy Ammattiliitto Prohon 1.1.2019.

 


22.5.2019 klo 22:22:48