Pohjoismainen yhteistyö

Pardia tekee yhteistyötä myös vastaavien pohjoismaisten ammattijärjestöjen kanssa. Näitä ovat Norjan YS Stat (YS-S), Ruotsin Statstjänstemannaförbundet (ST), Tanskan HK/STAT, Islannin SFR-Séttarfélag (SFRS) ja Färsaarten Starfvsmannafelagiô.

Edellä mainitut järjestöt yhdessä Pardian kanssa muodostavat virkamiesten ja toimihenkilöiden yhteistyöjärjestön, NSOn*. Järjestöt edustavat yhteensä noin 230 000 julkisella sektorilla työskentelevää jäsentä. NSO järjestää vuosittain konferenssin, jossa käsitellään kulloinkin Pohjoismaille ja Euroopan valtionhallinnolle ja työntekijöille ajankohtaisia aiheita. Konferensseihin osallistuvat myös työnantajaedustajat. Myös usealla Pardian jäsenliitolla on omaa säännöllistä pohjoismaista yhteistyötä omaa alaansa vastaavien ammattijärjestöjen kanssa.
 
Lisäksi erittäin tärkeä pohjoismainen vaikuttamis- ja yhteistyökanavamme on Pohjolan julkisalojen ammatillinen yhteistyöjärjestö, NOFS**. Yhteistyöjärjestössä on 40 jäsenliittoa: 13 Tanskasta, 8 Suomesta, 1 Islannista, 11 Norjasta ja 7 Ruotsista, jotka edustavat yhteensä noin 2,3 miljoonaa julkisella sektorilla työskentelevää jäsentä. Jäsenmäärältään NOFS on maailmanlaajuisen julkisen alan ammattijärjestön PSIn sekä Eurooppa-tason julkisen alan ammattijärjestön EPSUn suurin vaalipiiri. NOFSn puheenjohtajisto ja sihteeristö kokoontuvat aina ennen EPSUn ja PSIn kokouksia käsittelemään näiden kokousten asiat ja linjaamaan pohjoismaiden yhteiset näkemykset niihin.
 

 

* NSO = Nordiska Statstjänstemanna Organisation eli pohjoismainen valtion virkamiesten yhteisjärjestö

**NOFS = Nordens Offentliganställdas Fackliga Samorganisation eli Pohjolan julkisalojen ammatillinen yhteisjärjestö.

Päivitetty: 2.1.2017/rni