Liikun, siis olen -kampanja haastaa lähtemään liikkeelle

4.5.2018

Vaihda henkilöauto kävelyyn tai pyöräilyyn, varsinkin lyhyillä matkoilla. Tähän kannustaa Liikun, siis olen -kampanja. Alle kilometrin pituisista matkoista lähes neljännes tehdään henkilöautolla ja kahden - kolmen kilometrin matkoista autoilun osuus on jo 60 prosenttia.

Suomen energia- ja ilmastostrategian tavoitteena on lisätä kävelyn ja pyöräilyn matkamääriä 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä nykytilanteeseen verrattuna. Kävelyn ja pyöräilyn terveysvaikutusten taloudelliset hyödyt ovat kulkumuotojen edistämiskustannuksiin verrattuna suuret.

On arvioitu, että kävelyn ja pyöräilyn lisääminen Suomessa jo 20 prosentilla tuottaisi yhteensä noin 4 miljardin euron arvosta terveyshyötyjä. Kansantaloudenkin näkökulmasta hyödyt ovat siis merkittävät.

Ilmastopaneelin selvityksen mukaan kävelyn ja pyöräilyn edistämisellä voitaisiin saavuttaa noin 0,3 miljoonan tonnin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä. Liikenteen kokonaispäästövähennystavoite on Suomessa 3,1 miljoonaa tonnia.

Teet hyvinvointiteon itsellesi ja ympäristöteon meille kaikille

Kampanja käynnistyy valtakunnallisen pyöräilyviikon kynnyksellä 4.5.
Kaksivuotinen kampanja näkyy ja kuuluu muun muassa radioissa, sosiaalisessa mediassa ja erilaisissa tapahtumissa. Esimerkiksi Instagramissa käynnistyy kuvakilpailu, jossa voi voittaa Jopon. Kampanjasivusto elamasimoottori.fi sisältää kampanjamateriaalien lisäksi tietoa kävelyn ja pyöräilyn terveyshyödyistä ja ympäristövaikutuksista sekä käytännön vinkkejä kävelyn ja pyöräilyn aloittamiseksi.

Kampanja kannustaa: Lähde liikkeelle, teet hyvinvointiteon itsellesi ja ympäristöteon meille kaikille. Kampanjan pääjärjestäjiä ovat liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevirasto, Trafi, Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto ja Liikenneturva.

Kampanja-aineisto on maksuttomasti eri yhteisöjen ja organisaatioiden käytettävissä. Tavoitteena onkin saada laajasti valtionhallintoa ja muita toimijoita mukaan edistämään kävelyä ja pyöräilyä. Esimerkiksi ministeriöistä mukaan ovat lupautuneet ympäristöministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö.


"Käynnistä elämäsimoottori" -kampanjasivusto
Kävelyn- ja pyöräilyn edistämisohjelma
Liikenne- ja viestintäministeriön kestävän kehityksen sitoumus