Pardialaisia koolla Jyväskylässä

10.10.2017

Te-toimistossa oli tarjolla päiväkahvit ja ajankohtaista asiaa muun muassa palkkauksesta.
Pöydän ympärillä TA-johtaja Tuula Säynätmäki (ed. oik), Niko Simola, luottamusmies Tiina Tikkakoski, THHL:n puheenjohtaja Eija Tuutti (ed. vas.) varaluottamusmies Marja-Leena Hannula ja varatyösuojeluvaltuutettu Satu Tuimala.
ELY-keskuksesta ja Aluehallintovirastosta Niko Simola ja mukana paikalliset luottamusmiehet Santtu Lytsy ja Ulla Kelonen sekä THHL:n puheenjohtaja Eija Tuutti.
"Joko kaikki on sisällä teatterissa?"

Pardian puheenjohtaja Niko Simola työpaikkavierailulla 10. päivänä lokakuuta Jyväskylässä.

Työpaikkavierailujen ensimmäinen kohde oli Cygnaeuksenkadun kokoushuone Päijänne, jonne oli kokoontunut aamukahville ELY-keskuksen ja Aluehallintoviraston henkilöstöä. Toisena vierailukohteena oli muutaman korttelin päässä sijaitseva TE-toimisto. Työpaikkavierailluilla mukana oli Työ- ja elinkeinohallinnon henkilöstöliitto THHL puheenjohtaja Eija Tuutti.

Simolan työmarkkinakatsauksessa käsiteltiin maamme taloustilannetta, valtion henkilöstön palkkakehitystä, tulevaa neuvottelukierrosta ja siihen valmistautumista sekä sote- ja maakuntauudistusta. Palkkausjärjestelmät, paikallinen sopiminen ja henkilöstön vaikutusmahdollisuudet valtion uudistuksissa herättivät keskustelua. Pikkuriikkisen kurkistettiin myös Pardian tuoreen jäsentutkimuksen alustaviin tuloksiin. Tuloksia julkistetaan tarkemmin loppukuusta.  

- Työnantajat pitävät alkaneen neuvottelukierroksen lähtökohtana, että mikään ala ei ylitä vientialojen yleistä linjaa. Tällöin täytyy muistaa, että kustannusvaikutus voi olla eri kuin palkankorotukset, koska erilaisilla tekstikysymyksilläkin on oma hintansa. Tulevien neuvottelujen päätteeksi myös valtion sopimusten kustannusvaikutusten on oltava ns. yleisen linjan mukaisia ja palkankorotusten tulee turvata jäsenten ostovoima, Simola sanoi.  

- Lähdemme siitä, että myös palkansaajien on saatava osuutensa talouden kasvusta.

Valtiotyönantajan kanssa neuvottelut aloitetaan 20. marraskuuta, jolloin kumpikin osapuoli esittelee omia tavoitteitaan. Nykyinen sopimus päättyy 31. tammikuutta 2018.

TE-toimistossa tavattiin TE-johtaja Tuula Säynätmäki, joka kertoi Keski-Suomen toimistosta. Keski-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto palvelee työnantajia, työnhakijoita ja yhteistyökumppaneita kolmessa eri toimipaikassa. Lisäksi tukea TE-asiointiin tarjotaan eri kuntien asiointipisteissä. Työntekijöitä on 180, joista 50 on määräaikaista.

Säynätmäen mielestä viraston henkilöstön osaamistaso tehtäviin on hyvällä tasolla. Mukana olleiden henkilöstön edustajien mielestä digitalisaation tuomiin haasteisiin voisi olla hyvä hankkia lisää osaamista.  

Te-toimiston palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa työnhaku- ja  uravalmennus, mahdolliset pilottihankkeet ja erityisille kohderyhmille tarkoitetut palvelut.

Keski-Suomessa on pulaa rakennus-, metalli- ja it-alan osaajista ja myös sosiaali- ja terveysaloilla on työvoimapulaa. Ratkaisua asiaa etsitään yhdessä yritysten ja paikallisten koulutusta tarjoavien tahojen kanssa.

- Jos halutaan varmistaa palvelut on myös varmistettava resurssit, Säynätmäki totesi kasvupalvelujen jatkosta.

Jyväskylän päivän päätti elokuvaesitys, jota edelsi Simolan lyhyt katsaus ajankohtaisin työmarkkina-asioihin. Ikitie on vaikuttava kotimainen elokuva.

Työpaikkavierailut jatkuvat keskiviikkona 11.10. Tampereella. Ja Tampereen leffateatteriin taitaa mahtua vielä muutama mattimyöhäinenkin mukaan! >>

Teksti ja kuvat: Pardian viestintäpäällikkö Riitta Nieminen