Hyvä loma pitää aloittaa ajoissa

16.6.2017

Hyvä kesäloma alkaa jo ennen loman alkamista, väittää Helsingin yliopiston tutkija Minna Huotilainen Työ, terveys, turvallisuus -verkkolehdessä.

Hänen mukaansa hyvä loma on tehty kiireettömyydestä, levollisista unista, käsillä tekemisestä, luontokokemuksista ja liikunnasta.

Ennen lomalle heittäytymistä on Huotilaisen mielestä hyvä miettiä myös lomalta paluuta.

– Tee pieni lista asioista, jotka jäävät kesken ennen lomaa. Muistettavat asiat pysyvät lapulla pöydän kulmalla eivätkä häiritse rentoutumista lomalla.

Ja kun loma vihdoin alkaa, on hyvä siirtyä heti lomamoodiin.

– Monet kesälomalaiset nukkuvat myöhään, kahvittelevat aamulla pitkään parvekkeella lehteä lueskellen ja hiippailevat yöpuvussa hiukset sekaisin koko päivän.

Älä vastaa työsähköposteihin

Arjen toimintatapojen vaihdos on tutkijan mukaan hyvä alku varsinkin lyhyelle lomalle.

– Näin alat rentoutua nopeammin, jos pidät lomaa vain viikon tai pari kerralla. Jos lomailet kotona, anna aivoillesi uusia maisemia. Kävele eri reittejä kuin arkena ja vaihda ruokakauppaa ja lenkkimaastoa.

Huotilaisen mukaan kaikkien kannalta on tärkeää, että lomalaisen työt hoituvat myös loma-aikana.

– Työnjaossa on jotain pielessä, jos työkaverit soittelevat ja vaativat vastaamaan sähköposteihin lomalla häiriöksi asti.

Lomalla myös aivot kaipaavat hemmottelua. Minna Huotilaisen mukaan lomalainen kaipaa tarpeeksi unta, hyvää ruokaa ja mukavaa liikuntaa.

 – Kokeile uusia liikuntamuotoja ja panosta myös leppoisaan liikkumiseen, kuten koiran ulkoilutukseen, souteluun tai rikkaruohojen kitkemiseen. Näin voit löytää liikuntamuodon, jonka parissa haluat jatkaa myös loman jälkeen, Huotilainen uskoo.

Grillimakkaran voi vaihtaa kalavartaaseen

Paria viikkoa pidemmällä lomalla kannattaa Huotilaisen mukaan kiinnittää huomiota lomailun terveyspuoleen. Tämä tarkoittaa, että huikkaa ei tarvitse ottaa joka päivä.

Yksikin päivittäinen alkoholiannos saa painon nousemaan.

– Grillaaminen on mukavaa ja grilliruoka herkullista, mutta kannattaa syödä muutakin kuin makkaraa. Kokeile välillä vaikka kalavartaita. Grilliruuan seuraksi kannattaa surauttaa vihersmoothie tai gazpacho eli kylmä keitto tomaateista, Huotilainen sanoo ja uskoo, että myös vieraat arvostavat terveellisiä tarjottavia.

Loma-ajan  oivallukset käyttöön

Pitkän loman lopulla ajatukset palaavat väistämättä töihin. Jos näin käy, kannattaa asioita Huotilaisen mielestä tarkastella ulkopuolisen silmin.

– Lomalta palatessa työtä pystyy katsomaan kauempaa. Silloin voi syntyä isojakin työn kehittämiseen liittyviä oivalluksia.

 

UP/Mika Peltonen